Vi erbjuder

Någonting för alla sinnen..

På Söderåsens Forsgård konfererar Du mitt i naturen långt borta från vardagens brus. Den lugna och avstressande miljön bidrar till att öka Din koncentration på det som Du har kommit hit för. Det finns gott om plats för reflektion, det som vi alla tycker är viktigt, men som vi sällan unnar oss.

Vi hjälps åt att planera konferensen, allt från meny till olika arrangemang, enskilt eller i grupp. För oss är det den totala upplevelsen som räknas. Därför erbjuder vi kringaktiviteter av olika slag som t.ex. guidade naturvandringar, turridning, fiske eller bad i den vedeldade bastun. Vi rekommenderar konferens med minst två övernattningar för att Du ska kunna ta del av de möjligheter Söderåsens Forsgård har att erbjuda av lugn och ro.

Våra aktiviteter

Hos oss arrangerar vi allt från turridningar, med eller utan övernattning, till konferenser och ridsjukgymnastik.
Läs gärna mer om våra aktiviteter genom att klicka på de olika valen nedan.

Boende & Mat

Våra lokaler håller hög standard med bland annat kaklade badrum och öppen spis, och vi anpassar dem efter våra gästers behov och önskemål.

Inte minst för våra gäster med funktionsnedsättning är det viktigt att även maten anpassas. Vi vill att den ska vara både nyttig, god och passa tillfället. Den ska tilltala med både smak, färg och form, och vi försöker göra måltiderna till en njutning.

Varje dag en ny upplevelse!

Föreläsningar

Ulrika Stengard-Olsson är legitimerad sjukgymnast och ridsjukgymnast med lång erfarenhet från barn och ungdomshabilitering men också från primärvård och specialklinik för rygg- och nackbesvär. Ulrika har även en grundläggande jordbruksutbildning tillsammans med lång erfarenhet av djur och naturvård. Dessa erfarenheter använder Ulrika i sina föreläsningar på universitet och högskolor i Sverige och utomlands, för sjukvården, företag, föreningar och förbund.

Ämnesområden som ligger Ulrika varmt om hjärtat är till exempel:
* Ridsjukgymnastik
* Utbildning för sjukgymnaster och andra med medicinsk grundutbildning
* Möjligheter i samband med funktionsnedsättning
* Djurs och naturs påverkan på människan- ”grön rehabilitering”
* Natur- och kulturvärden på Söderåsen
* Erfarenheter som kvinnlig lantbruksföretagare

Föreläsningar – med insikt, utsikt och avsikt.

Ridsjukgymnastik

Sedan år 2000 bedriver vi ridsjukgymnastik för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Detta sker antingen som enskilda behandlingar eller i lägerform. Vi använder specialutbildade hästar som är vana vid ryttare med funktionsnedsättning.

Hästen är en levande behandlingsbrits som kan föra Dig ut i naturen dit ingen rullstol kan nå!

Läs mer om fördelarna här

En unik behandling – se människan, inte funktionsnedsättningen!
Ridsjukgymnastiken är en unik behandling som bland annat ger en tonusreducering som inte uppnås med någon annan metod. Den grundar sig på hästens tredimensionella rörelse i skritt, som hos människan påminner om bäckenets rörelse vid gång.

Andra fördelar som behandlingen medför är t ex förbättrad balans, kroppsuppfattning, styrka och koncentration, vilket leder till ökat självförtroende. Vi anpassar behandlingen efter var och ens unika behov.

Gästerna kommer att kunna delta i hästarnas skötsel och har möjlighet att genom teori och praktik förstå ridningens betydelse för att leva och utveckla ett aktivt liv. Vi tillbringar mesta tiden utomhus, i ”ur och skur”. skur”

Ridsjukgymnastiken – hjärtat i vår verksamhet!
Ulrika som 1994 blev klar med sin utbildning till s.k. ridefysioterapeut i Danmark, fortbildar sig kontinuerligt, och slutförde bl.a. sitt ”Certificate in therapeutic riding from a physiotherapeutic aspect” under 2005. Ulrika är också utbildad klassificerare för ”Equestrian Competition for Riders with Disabilities”. Ulrika har lång erfarenhet som sjukgymnast inom barn- och ungdomshabiliteringen, men också från primärvården och från en specialklinik för rygg- och nackbesvär, och har bedrivit ridsjukgymnastik för personer i alla åldrar. Ambitionen och förhoppningen är att det ska vara roligt att vara här på Söderåsens Forsgård! Ridningen ska inte bara upplevas som en behandling, utan även som en fritidsaktivitet.

Varje arrangemang utvärderas, för att vi hela tiden strävar efter att bli bättre. Vi planerar Din vistelse tillsammans, så att Du ska få ut så mycket som möjligt av dagarna hos oss.

Specialarrangemang

På Söderåsens Forsgård vill vi visa våra gäster på nya möjligheter! Här vill vi erbjuda det där lilla extra som både blir personligt och hemtrevligt.

Vi kan anordna allt från läger, bröllop och kickoffer till myshelger med familj och goda vänner, men också nya möjligheter i form av sjukgymnastik och aktiviteter för gäster med funktionsnedsättning. För att Du ska hinna känna efter vad som passar Dig rekommenderar vi minst två övernattningar. Varje arrangemang utvärderas, för att vi hela tiden strävar efter att bli bättre. Vi planerar Din vistelse tillsammans, så att Du ska få ut så mycket som möjligt av dagarna hos oss.

Turridning

Vår förhoppning är att turridningen på våra islandshästar ska ge en totalupplevelse och inte bara vara en ridtur i största allmänhet. Därför fokuserar vi inte enbart på ridningen i samband med våra turer utan erbjuder även naturguidningar av olika slag. En fika i skogen vid vattenfallet är också en upplevelse.

Alla ska känna sig välkomna!

Våra hästar är specialutbildade och vi kan erbjuda olika ridhjälpmedel, även ramp och lyft. På gården finns ridsjukgymnast och personal som genomgått Svenska Ridsportförbundets Handikappledarutbildning steg 3. För de som inte kan eller vill sitta på hästryggen kan vi erbjuda häst och vagn, även anpassad för rullstol. Vi arrangerar gärna återkommande ridtillfällen för såväl enskilda som grupper.

Tur-/anpassad ridning – efter Dina möjligheter!